Omega 3 ne işe yarar, sorusu ve
hatta omega 3'ün ne olduğu başlı başına uzun bir yazının konusu olacak
derinlikte iki mesele. Biz omega 3'ün faydaları ve çeşitlerine dair mevzuları
başka bir zamana bırakıp burada sadece omega 3 bulunan besinlerle
ilgileneceğiz.
Konu omega 3 içeren besinler
olunca iki problemle karşılaşiyoruz. Birincisi ve daha elim olanı asla omega 3
içermeyen gıdaların omega 3 içeren gıdalar gibi lanse edilmesi. Bunların içinde
en sık karşılaştığımız iki örnek herhalde maydanoz ve semizotudur. Bu iki
sebzenin birçok faydaları olduğuna dair bir kuşkumuz yok. Ama ikisi de
kesinlikle omega 3 içermez. Omega 3'ün bir diğer adı temel yağ asididir. Temel
olması onun vücutta üretilemediğini ve yiyeceklerden alınması gerektiğini ifade
eder. Yağ asidi olması ise omega 3'ün yağ cinsi bir madde olduğunu gösterir.
Yani omega 3 esas olarak bir tür yağ olup onu yağlı yiyeceklerde aramak
gerekir. Maydanoz ve semizotu gibi eser miktarda yağ içeren iki otta omega 3
varsa bile bir fayda sağlayacak ölçüde değildir.
İkinci problem ise omega 3 içeren besinler olarak karşımıza deyim yerindeyse ipe sapa gelmez bir takım egzotik
bitkilerin çıkarılması. Farklı ülkelerden gelen ürünlerin beslenmemize
eklenmesine ve yediklerimizin çeşitlendirilmesine hayır diyecek halimiz yok.
Ama omega 3 gibi hafife alınmayacak bir konuda kolayca pazarda çarşıda
bulunabilecek ve nasıl yiyeceğimizi gayet iyi bildiğimiz besinler dururken chia
gibi hiçbir yerde bulamayacağınız veya keten tohumu gibi sert kabuklu veyemesi
pek zahmetli bitkileri öne sürmek ne kadar mantıklı? Oysa her yerde kolaylıkla
bulunan ve en yakın marketten alabileceğiniz birkaç gıda var ki omega 3
konusundaki bütün problemlerinizi bir günde çözebilecek kadar çok omega 3
içeriyor. Burada bunlardan dört tanesini sıraladık.
1-) Ceviz: Sadece
bir avuç iç ceviz 2-3 gram omega-3 içerir ki günlük ihtiyacınız büylece
fazlasıyla karşılanmış olur. Cevizden en iyi faydayı sağlamak için taze
olmasına dikkat edin ve mümkünse çiğ yiyin. Kabuklu ceviz işleme tabi tutulmadığı
için daha çok omega 3 içermesini bekleyebilirsiniz. Cevizin içinde bulunan ve
yenebilen ince kabukları taze iken acımsı olur ve birçok insan bunları soyup
atmakla vakit kaybeder. Hem vaktinize yazık hem de çok faydalı antioksidanları
çöpe göndermiş oluyorsunuz. Bunun yapmayın.
2-) Hamsi: Şaşırdınız
mı? Şaşırmayın. Omega-3 almak için ne tuhaf tropikal ürünler ne de doping
hapları lazım. Hamsi gibi sıradan bir balık aslında en çok omega 3 içeren balıklar
arasında yer alıyor. Omega-3 şiddetli sıcağa maruz kalınca parçalanıp yok olur.
Kızartma sırasında ortaya çıkan sıcaklıklar ve tepkimeler hamsideki omega 3
oranını azaltır. Bu yüzden hamsiyi tavada pişirmeyin. Fırında yada tencerede pişirme yöntemlerinden birini uygulamak ve mümkünse üstünü kapatıp vitaminlerin
uçup gitmesini engellemek hem hamsinin faydaları hem de omega 3 açısından daha
iyi sonuçlar sağlayacaktır.
3-) Somon: Bunu
zaten duymuş olmalısınız. Somon omega 3 deyince ilk adı anılan yiyeceklerden ve
gerçekten de iyi bir omega 3 kaynağı olduğunu söylemek yalan olmaz. Eğer farklı
tatları denemek istiyorsanız bunu yemenizde bir sakınca yok.
4-) Beyin: Markette
kolayca bulursunuz dedik ama itiraf etmeliyim ki bunu bulmak o kadar kolay
değil. Mahhalenizde güvenilir kasabınızdan isteyebilirsiniz. Avrupa’da deli dana hastalığı nedeniyle beyin gözden düşen bir sakatat haline geldi ama
ülkemizde düzgün beslenen hayvanlarda bu tip hastalıklar görülmüyor. Omega 3
esas olarak beyne faydaları ile tanınan
bir madde olduğu için hayvanlarda da beyinde birikiyor ve dananın en yoğun
omega 3 içeren kısmı beyni oluyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder